Meditatie
Meditatie is de laatste jaren snel populair geworden in de westerse wereld. Er is waarschijnlijk geen effectievere manier om te komen tot rust en mentale balans. Een Aziatische meester zei echter ooit terecht; ‘Meditatie alleen gebruiken om de geest te ontspannen, is als het gebruiken van een diamant om een ongelijke tafelpoot te ondersteunen’.
Meditatie traint de geest en heeft een breed spectrum aan positieve effecten, zowel fysiek als mentaal. Zo leidt het tot een betere werking van het immuunsysteem en vermindert het de veroudering van het brein en de overige lichaamscellen en zorgt het voor meer concentratie, helderheid, creativiteit, productiviteit en persoonlijke groei. Dit alles blijkt niet alleen al eeuwenlang in de praktijk, ook modern wetenschappelijk onderzoek onderbouwt deze en nog veel meer positieve effecten. De effecten zijn, net als veranderingen in de werking en daadwerkelijke structuur van de hersenen, vaak al binnen een paar weken mediteren zichtbaar.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven als Apple, Google en Twitter meditatietrainers in huis hebben voor hun medewerkers. Zeker aangezien mentale problematiek tegenwoordig voor meer verzuim en arbeidsongeschiktheid zorgt dan lichamelijke klachten en de vraag voor mentaal presteren wellicht hoger is dan ooit te voren. Dat het je niet soft en duf maakt maar juist scherp en productief blijkt wel uit het voorbeeld van Steve Jobs, die elke dag mediteerde.
Ook bij topsporters als Novak Djokovic en de elite eenheden van het (o.a. Amerikaanse) leger is meditatie een vast onderdeel van hun training omdat dit het effectief functioneren en het presteren onder druk verbetert. Daarnaast wordt het ook veelvuldig toegepast in de medische wetenschap, meestal onder de noemer mindfulness.
Waarom ik je zo graag wil helpen!
Ook ik ken het maar al te goed even vast te zitten en de rust, balans en het overzicht kwijt te zijn. Been there, done that en het gebeurt me nog steeds wel eens. Maar veel minder vaak en veel minder lang.
Al vanaf jongs af aan was ik geïntrigeerd door die boeddhistische monniken die zo’n rust en balans uitstraalden achter een lichte glimlach en zachte ogen. Wat wisten zij dat ik niet wist? In Nepal kwam ik er achter.
Ik leerde er wat het boeddhisme inhoudt en welke tools ze gebruiken en dat meditatie de belangrijkste ervan is. Daar is mijn meditatie reis begonnen in 2010 en ik toegang begon te krijgen tot die serene mentale rust en balans.
Het gaf me zelfs meer dan dat. Het gaf me helderheid en toegang tot mezelf. Wie ik ben. Hoe ik functioneer, mijn systeem en geest. Tot wat ik echt wil en mijn innerlijke drives en mijn echte diepere verlangens zijn. Helderheid over wat ik wil en waar ik alleen het verhaal van de wereld om me heen volg en anderen en vooral de cultuur en maatschappij en het bedrijfsleven via reclames me vertellen wat ik wil en zou moeten nastreven of willen.
Nu, duizenden uren meditatie verder, een boek, tientallen uitgebrachte podcast afleveringen sinds 2019 en honderden gegeven lessen, workshops en retreats, help ik mezelf maar vooral ook anderen nog steeds telkens weer een stapje verder op het pad tot ultieme zelfcontrole en zelfrealisatie.
Er bestaat (nog) niet zoiets als een universiteit of keurmerk voor meditatietrainers. De kwalificatie ligt er denk ik in of een ruime praktische meditatie ervaring hebt en over didactische vaardigheden beschikt de kennis over te brengen. Op mijn website vind je ook een blog over waar op te letten als je een meditatieleraar zoekt.
Wat ik kan overleggen als trainer is veel ervaring in mijn eigen beoefening en heel veel studie over het onderwerp middels het lezen van vele boeken en (wetenschappelijke) artikelen, gevolgde cursussen in vele verschillende meditatiemethodes en het doen van meerdere retreats.
Maar vooral ben ik enorm enthousiast over meditatie en wat het allemaal kan doen en deel ik super graag wat ik zelf heb ervaren en geleerd van mijn leraren en eigen beoefening en ervaring. Iets wat ik al met honderden mensen in mijn lessen, workshops, cursussen en retreats heb mogen delen en ik weet niet hoevelen via mijn boek en podcast. Wil je graag van anderen horen hoe zijn dit ervaren hebben? Onderaan de pagina vind je een greep uit de vele testimonials, waarvan je er nog meer op mijn website vindt.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Met mijn onderneming Meditatie.Amsterdam verzorg ik meditatietrainingen voor individuen en groepen, ook in het bedrijfsleven. Dit in de vorm van workshops, cursussen, wekelijkse meditatiesessies en retreats. Ook ben ik auteur van het boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’ en heb ik een podcast.
Mijn aanpak is concreet, down-to-earth en to-the-point. Ik hanteer praktische en toegankelijke methoden die volledig afgestemd zijn op de moderne mens en het bedrijfsleven. Al mijn trainingen zijn daarbij geschikt voor beginners als ook gevorderden. Alleen mensen met een psychisch ziektebeeld zoals psychoses, bipolaire stoornis of schizofrenie, raad ik aan om gespecialiseerd meditatie aanbod te zoeken.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Als je wil je leren mediteren is het belangrijk dat je een vorm vindt die bij je past. Meditatie is net als fysiek sporten, er zijn heel veel mogelijkheden en methoden voor handen. Mijn aanpak is eigentijds en spreekt een breed publiek aan, al zal het niet voor iedereen een 100% match zijn. Wil je er achter komen wat ik doe? Ga naar mijn website en kijk of het bij jou past hoe ik meditatie aanbied. Je vindt er veel informatie, blogs, een podcast en gratis meditatieaudio’s. Je kunt uiteraard ook altijd aansluiten bij mijn wekelijkse meditatietraining.
Mocht mijn aanpak bij je passen, neem gerust een kijkje bij het aanbod van mijn trainingen en stuur me een mail waarmee ik jou op weg of verder kan helpen.