8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Roel Wilbers

  • - Coaching
  • - Training
  • - Fysio

Ademwerk

Als gecertificeerd ademcoach van meerdere opleidingen, geef ik ademtraining een-op-een of in groepsverband. Dit doe ik aan zowel mensen met ademhalingsproblematiek of andere fysieke en mentale klachten zoals stress en chronische ziektebeelden, als ook aan mensen die door optimaal te leren ademen beter in staat willen zijn de balans in hun lichaam en geest te optimaliseren en beter te presteren op hun werk of in hun sport. Ook geef ik adem training aan vrouwen tijdens de zwangerschap.

Heb je interesse in een van deze sessies? Laat het me weten en we maken snel een afspraak.


De adem is meer dan een basaal lichaamsproces

De ademhaling is een automatisch geregeld mechanisme bij elk dier. Het is echter veel meer dan alleen een geautomatiseerd fysiek proces, want je kunt de ademhaling inzetten bij heel veel andere processen. Zo is het de snelste manier om zowel je mentale als fysieke toestand te veranderen. Dat komt omdat je ermee in kunt tappen in de diepste delen van het zenuwstelsel; het autonome deel.

Het autonome zenuwstelsel kun je zien als een soort van thermostaat en regelt, volledig automatisch en zelfstandig (autonoom), zaken als bloeddruk, transpiratie, hartfrequentie en zuurtegraad. En dus ook je ademhaling. De invloed van het autonome zenuwstelsel is groot en overruled het deel dat we wel kunnen aansturen gemakkelijk omdat het over overleven gaat. Zo zal niemand erin slagen om zijn leven te beëindigen door de adem in te houden. De drang naar overleven is te groot en je systeem neemt het al snel automatisch over.

Van alle dingen die gereguleerd worden door het autonome zenuwstelsel, is de ademhaling de enige functie die we bewust kunnen beïnvloeden. Op deze manier kunnen we invloed uitoefenen op de diepere en krachtigste delen van ons zenuwstelsel.

Ademwerk is super laagdrempelig. Je hoeft fysiek niet eens in staat te zijn te bewegen om ermee te kunnen werken. Toch werkt het diep door in je systeem en kan het tot veel veranderingen leiden, al binnen enkele seconden. Ademwerk is enerzijds bewust worden van je ademhaling en wat deze je te vertellen heeft en anderzijds door bewust en gericht te ademen daar te werken waar je behoefte aan hebt.


Wil je meer weten over wat ademwerk inhoud en het voor jou kan doen?

Beneden vind je een praktische masterclass ademwerk (duur 35 minuten) die ik gegeven heb binnen het bedrijfsleven in augustus 2022, en de podcast aflevering van Floor Wittink: Adem voor blazers en sprekers van juli 2023.
Luister je liever naar de audio van deze masterclass?
De opname ervoor vind je hier.

De aflevering van deze podcast, waarin ik te gast was in juli 2023, vind je door op de afbeelding te klikken.


In deze video uit 2023 van de internationale documentairemaker Krzysztof Dąbrowski, wordt ik geinterviewed over ademwerk en de achtergronden. De video kun je bekijken door op de afbeelding te klikken.
Waarom ik je zo graag wil helpen!

Voor mij begon de hele ademreis toen ik wat vast zat, niet verder kwam en ik bij een ademcoach terecht kwam. Het effect van die sessies was werkelijk mind blowing. Het bracht me voorbij mijn hoofd en kennis, dat wat me op dat moment even meer in de weg zaten dan me verder hielpen, en direct naar de kern waar het blokkeerde. Vrijwel direct heb ik me opgegeven voor de cursus om zelf ademcoach te worden en ook andere mensen te mogen helpen met deze simpele maar zo diep werkende technieken.

Nu, twee opleidingen tot ademcoach en vele lessen en ook cursussen verder, doe ik dat daadwerkelijk, elke week weer.

Ik ben gecertificeerd ademcoach bij Annette Weers Opleidingen en de Buteyko methode, cursussen gevolgd in onder meer Pranayama technieken, SOMA breathing en HeartMath. Heb veel lessen gevolgd van ademcoaches zoals Kasper van der Meulen en heb veel persoonlijke ervaring met de pranayama binnen de yoga, de Wim Hof methode (en bij hem zelf in een ijsbad gezeten heb) en zelfs niet openbaar toegankelijke fire breaths in het Tibetaans boeddhisme.

Uit dit alles heb ik mijn eigen aanpak gecreëerd, een die helemaal bij mij past en perfect aansluit bij mijn werk als fysiotherapeut en meditatietrainer. Waar een optimale techniek en mechaniek samen komen met ontspanning en diepgang. Dit breng ik naar mensen in mijn wekelijkse lessen en trainingen.

Ik ben erg enthousiast en vooral dankbaar om ook andere mensen deze effecten van ademwerk te mogen laten ervaren. Wil je erbij zijn?

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik begeleid mensen een-op-een, vaak binnen de praktijk voor fysiotherapie, en geef in groepsverband trainingen over ademhaling, een workshop specifiek voor vrouwen tijdens en na de zwangerschap en met trainingen binnen het bedrijfsleven en op universiteiten.

Ook is het werken en oefenen met de ademhaling een vast onderdeel van mijn retreats geworden en combineer ik dat met meditatie, soundsessies met onder andere klankschalen en beweeglessen zoals yoga en QiGong.

In ontwikkeling is de cursus Adem je Gezond en Sterk, waarin je kunt leren over hoe de ademhaling werkt en wat het ons kan brengen en vooral ook vertelt over onszelf. Want we ontwikkelen in ons leven op basis van de dingen die we meemaken een specifiek adempatroon. Je adempatroon vertelt jouw verhaal want door trauma’s, aanhoudende stress of onzekerheid gaan we bepaalde regio’s vastzetten of van weg bewegen en wordt de ademhaling minder open en vrij. Dat leidt tot klachten en houdt de zaken die het veroorzaakt hebben in stand. Aan de andere kant kan met de adem de vicieuze cirkel vaak juist doorbroken worden. En het mooiste van alles, we gebruiken een natuurlijke methode van het lichaam zelf en het lichaam weet de weg en door weer meer bewust te gaan ademen en de adembewegingen van binnenuit wat vastzit los te doen bewegen, gaat het vanzelf weer stromen.

Mijn aanpak is net als bij alle andere dingen die ik doe concreet, down-to-earth en to-the-point. Ik hanteer praktische en toegankelijke methoden die volledig afgestemd zijn op degene of groep waarmee ik werk en mijn trainingen zijn geschikt voor beginners als ook gevorderden.Hoe gaat dat in zijn werk?

  • Cursus Adem je Gezond en Sterk: in vijf lessen van twee uur gaan we dieper in op het ademen wat betreft fysiologie en anatomie, symbolische en energetische betekenis en uiteraard de praktijk. Zodra de cursus af is zal ik dat hier meteen bekend maken. Mocht je op de hoogte gehouden willen worden ervan, laat het me weten via het contactveld beneden.
  • Meditatie-breathwork retreats: meer over mijn retreats vind je op mijn meditatie website
  • Ademen tijdens de zwangerschap en bevalling: workshops en trainingen, individueel of in groepen
  • Ademtherapie: heb je adem- of longklachten en wil je graag een consult bij me boeken als fysiotherapeut. Ook voor mensen met benauwdheidsklachten vanwege longcovid kan ik vaak wat betekenen. Meer over mij als fysiotherapeut en hoe een afspraak te maken, vind je hier.Recente activiteiten


BREATHWORK & MEDITATIE RETREAT – juli 2021

Een lang weekend vol ademwerk, meditatie, yoga, gezond eten en natuur.
BREATHCLASSES – oktober 2021 tot april 2022

Wekelijkse ademlessen binnen Yoga Zentrum Nada

BREATHWORK & MEDITATIE RETREAT – november 2021

Met een enthousiaste groep mensen een lang weekend vol ademwerk, meditatie, yoga, gezond eten en natuur.WEKELIJKSE BREATHCLASSES – sinds april 2022


Elke maandagavond om 20:30 een online breathclass

WORKSHOPS ADEMWERK BIJ QUIN HEALTHWEEK – april 2022

Tijdens de Healthweek van dit frisse bedrijf heb ik ademworkshops gegeven aan de geïnteresseerden.


BREATHWORK & MEDITATIE RETREAT – mei 2022

Onder heerlijke omstandigheden en een lang weekend vol ademwerk, meditatie, yoga, gezond eten en natuur met veel lessen buiten in de zon.

MASTERCLASS ADEMWERK BIJ OOPKOP – augustus 2022

Voor het mentaal welzijnsplatform OOPKOP heb ik naast voor meditatie ook een ademwerk masterclass gegeven voor hun netwerk.

Hier de links naar de video en audio ervan.LEZING MENTALE GEZONDHEID BIJ FLUOR – oktober 2022

Op World Mental Health Day ben ik voor Fluor ingehuurd een lezing te geven over dit topic en uiteraard kwamen ademwerk en meditatie daar uitgebreid aan bod.


BREATHWORK & MEDITATIE RETREAT – oktober 2022

Voor de tweede keer dit jaar ben ik met een fijne groep afgereisd naar Enkhuizen voor een retreat met veel ademwerk en meditatie en de stilte en diepte in gegaan.
BREATHWORK & MEDITATIE WORKSHOP – januari 2023

Voor deze leuke frisse organisatie heb ik vaker trainingen verzorgd voor hun zorgverleners en deze keer was het topic ademwerk en meditatie.

WORKSHOP ADEMEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN BEVALLING – februari 2023

Een workshop voor de zwangere en hun partners tijdens een thema avond bij Verloskundigen Vondelpark.FUNDRAISER RETREATDAG – maart 2023

Een volledige dag op retreat vol ademwerk, meditatie en fijne vibes in de super fijne yogastudio van YogaZentrum Nada. Met deze mooie groep mensen hebben we 750 euro samen gebracht voor de getroffenen van de aardbeving in Turkije en Syrië een paar weken ervoor.

ARTIKEL BREATHWORK & MEDITATIE – april 2023

Samen met iemand die mijn lessen volgt, ben ik geïnterviewd over de inhoud en de effecten van de lessen die ik wekelijks voor hun bedrijf aanbied.

Het artikel kun je lezen op hun website of hier.
WORKSHOPS MEDISCHE FACULTEIT VU – april 2023

Voor de Medische Faculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam heb ik op hun congres over slaap een aantal workshops gegeven over de relatie tussen ademwerk en slaap.

De volle klassen met enthousiaste studenten deden actief mee met de ademsessies en er waren veel goede vragen.

BREATHWORK FUNDRAISER WORKSHOP – april 2023

Voor de kinderen in Nepal heb ik een fundraiser georganiseerd en het prachtige bedrag van 1750 euro opgehaald voor de lokale projecten daar.

Dit door alle opbrengsten van mijn adem- en meditatielessen deze twee maanden daarvoor beschikbaar te stellen, en de opbrengsten van de fundraiser workshop over Breathwork op 12 april, waar twintig mensen bij aanwezig waren.
TE GAST BIJ PODCAST OVER ADEMWERK – juli 2023

De host schreef: Roel Wilbers; ademcoach, fysiotherapeut, meditatietrainer en spreker over onderwerpen als stressmanagement en productiviteit. Ik ken Roel via de ademcoach opleiding en ben altijd onder de indruk van zijn kennis en heldere manier van vertellen.
Hij schreef het boek Meditatie, je dagelijkse minivakantie en maakt de Meditatie Amsterdam podcast. Als trainer leert hij zowel individuen als groepen in organisaties om hun gezondheid in de breedste zin van het woord te optimaliseren. We hadden een erg leuk gesprek over de link tussen lichaam, stress en ademhaling en over hoe wij in onze maatschappij in balans kunnen blijven met behulp van ademwerk. Als je geregeld op het podium staat kun je in deze aflevering een paar mooie tips meenemen om optimaal te presteren.

Je vindt de aflevering hier.


BREATHWORK/MEDITATIE/SOUND RETREAT – augustus 2023

Met een leuk en enthousiaste groepje een weekend vol ademwerk, meditatie, yoga en klankschaalsessies in een mooie villa met een prachtige tuin waar we outdoor sessies hebben gedaan.INTERVIEW ADEMWERK – December 2023

In deze video van de internationale documentairemaker Krzysztof Dąbrowski, wordt ik geinterviewed over ademwerk en de achtergronden.
BREATHWORK/MEDITATIE/SOUND RETREAT – april 2024

Samen met deze enthousiaste groep heb ik een lang weekend doorgebracht in Enkhuizen waarin we de diepte in gedoken zijn met ademwerk, meditatie, yoga en klankschaalsessies.