Fysiotherapie

Als fysiotherapeut, manueel therapeut en arbeidsfysiotherapeut en de opleidingen van Mulligan en McKenzie, ben ik breed geschoold en heb ik diverse specialisaties. Deze zijn onder meer in stress gerelateerde klachten, behandeling van het stuitje en arbeidsgerelateerde klachten, waarvoor ik ook in het bedrijfsleven actief ben. Ook heb ik een specialisatie in werken met de ademhaling bij mensen met klachten van de ademhaling, long covid of stress.
Ik spendeer 10% van mijn werkweek aan het gratis behandelen van vluchtelingen. Voor mee informatie klik op de button hier beneden.
Je kunt eenvoudig een afspraak met me maken door me een mailtje te sturen.
Als fysio-manueeltherapeut kijk ik uiteraard primair naar het fysieke en mechanische probleem. De omstandigheden waarin ze ontstaan zijn en zich voordoen zijn echter iets wat ik altijd meeneem. Het totaalplaatje geeft niet alleen een indicatie waar de balans verdwenen is en problemen ontstaan zijn, het bepaalt ook hoe de problemen op te lossen en de balans weer te herstellen.
Het uitgangspunt van mijn behandelingen is het probleem op te lossen in plaats van de symptomen weg te nemen, wat doorgaans de medische benadering is van klachten in onze westerse wereld. Waar er gelukkig steeds meer artsen en therapeuten op deze manier naar klachten zijn gaan kijken, beperken de meeste zich echter voornamelijk tot hun eigen discipline binnen onze sterk gespecialiseerde zorg. Zelf zoek ik graag meer de verbinding met wat andere specialisten en disciplines bieden, in het westen als wel in het oosten. Naast dat ik zelf diverse specialisaties heb vergaard de laatste jaren zoals ademtherapie, mindfulness en meditatie en werken met stress en het energielevel, heb ik een breed netwerk van specialisten waarnaar ik verwijs als ik het gevoel heb niet tot de kern te komen van het probleem. In mijn netwerk heb ik onder meer goede collega’s op het gebied van acupunctuur, osteopathie, chiropractie, podotherapie en orthomoleculaire therapie.
Mijn ontwikkelingspad als therapeut
Gedurende mijn carrière als fysiotherapeut, ben ik steeds meer van de verdieping naar de verbreding gegaan. Aanvankelijk was ik voornamelijk de technische therapeut die de skills gebruikte die ik had geleerd in mijn opleiding. Pas gaandeweg ben ik gaan beseffen hoe belangrijk de mens om de klacht was, zeker voor het genezingsproces. Daar heb ik een inhaalslag moeten maken en gemaakt waardoor mensen die ik na mijn dertigste niet meer gezien of gesproken heb, zich waarschijnlijk sterk zullen verbazen als ze me nu tegen zouden komen en zien waar ik mee bezig ben en ik als therapeut en als mens veranderd ben.
Na het uitdiepen van de voornamelijk mechanische benadering dus, is er steeds meer aandacht gekomen voor een holistische aanpak van de gezondheidsproblemen waarmee mensen zich bij mij melden. Een proces dat voornamelijk in gang gezet is omdat ik door de jaren heen merkte dat mijn fysio-manueel therapeutisch behandelarsenaal voor veel klachten in spieren en gewrichten niet tot de volledige oplossing leidde. Niet alleen waren er nog steeds klachten die niet of onvoldoende reageerden op mijn behandelingen, ondanks de vele scholing die ik gevolgd had, ook waren er vaak mensen waarbij de klacht na de behandelingen verdween, maar na verloop van tijd vaak toch weer terug op dezelfde of een andere manier terugkeerde. Daarbij zag ik steeds meer dat er een groter onderliggend iets speelde waarin de mentale en ontspanningscomponent een belangrijke rol had, iets waarin was ik niet opgeleid.
Het werd me steeds duidelijker dat de westerse de westerse medische en paramedische aanpak, voornamelijk zeer geschikt is voor en effectief is bij acute klachten. Op deze manier help ik uiteraard ook nog steeds mijn patiënten graag en hebben we als fysiotherapeuten een prachtig vak mogelijkheden. Ik miste echter iets in mijn behandelarsenaal als het aankwam op meer chronische of complexe problematiek, iets waar de holistische benadering van de oosterse geneeswijze veel meer bij aansluit.
In deze periode begon ik bij mijn patiënten ook steeds meer patronen te zien met de verklaringen uit deze oosterse geneeswijzen, waarin ik me uit nieuwsgierigheid verdiept had. En begon ik het belang van preventie en leefstijl voor gezondheid steeds meer te begrijpen. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook ten aanzien van zaken als mentale ontspanning en energiehuishouding.
Door de kennis en opleidingen op gebieden die buiten de klassieke fysiotherapie liggen steeds meer te gaan betrekken in mijn aanpak, merkte ik al snel dat ik de mensen beter en meer structureel kon helpen en ze zich nog beter begrepen en geholpen voelden. De meer holistische benadering leidde er daarnaast ook toe dat ik nog meer voldoening uit mijn werk haalde en het is inmiddels geïntegreerd in mijn manier van werken en een klacht benaderen.

Mensen kunnen uiteraard nog steeds bij me terecht voor een ‘mechanische’ behandeling de acuut verzwikte enkel en eenmalige overbelastingsklacht, er is echter zeker ook ruimte voor het bredere plaatje van fysieke klachten als daar behoefte aan is. De laatste jaren werk ik daarom ook steeds meer met klachten die een wat bredere benadering vragen of een oorzaak hebben in stress of andere vormen van mentale onrust.
In mijn huidige visie betekent het als er fysieke klachten zijn, dat het lichaam je feedback geeft over dat er iets niet stroomt in je leven. Dat kan mechanische zijn (fysiek), maar ook emotioneel (mentaal) of energetisch. Het gaat erom de feedback goed te begrijpen zodat je kunt bijsturen en de ‘flow’ weer hersteld wordt. In het mechanische ben ik als therapeut goed opgeleid. Mentaal en energetisch is er echter onlosmakelijk mee verbonden en hoe ook dat een plek heeft gekregen in mijn benadering, leg ik uit in onderstaande video, die ik opgenomen heb naar aanleiding van een presentatie voor collega’s over mijn huidige werkwijze. Het gaat voornamelijk over het extra stukje waar ik oog voor heb in behandelingen en therapie en de invloeden buiten het mechanische aspect op klachten. Zoals gezegd kun je uiteraard gewoon terecht bij me voor de reguliere fysio en manuele therapie.
Video Roel als therapeut
Wat kan ik voor jou kan betekenen?
Als fysiotherapeut ben je redelijk allround ten aanzien van fysieke klachten aan het zogenaamde steun- en bewegingsapparaat. Dat wil zeggen dat je met al je klachten die te maken hebben met houding en beweging bij me terecht kunt voor analyse, behandeling en advies.
Als manueel therapeut heb ik me gespecialiseerd in klachten van de gewrichten en voornamelijk in de wervelkolom. Een specifiek specialisatiegebied van mij is het stuitje, iets waar maar weinig therapeuten veel van af weten of iets mee kunnen. Als arbeidsfysiotherapeut heb ik expertise in arbeidsgerelateerde klachten en door mijn vele andere opleidingen en cursussen beschik ik over een breed arsenaal aan behandelingen. Zie beneden voor meer informatie.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Ik werk als fysio-manueel therapeut binnen Praktijk voor fysiotherapie van Breestraat in Amsterdam Zuid. De website van onze praktijk vind je via deze link.

Wil je graag een afspraak maken bij me, bel dan met 020 6629348 of stuur me een email met je beschikbaarheid en telefoonnummer via roel@roelwilbers.nl.
Ook werk ik op dinsdag ochtenden bij Praktijk voor Fysiotherapie Hans van Rijswijk aan de Prinsengracht 977. Wil je daar bij me terecht, maak dan een afspraak via 020 4207361.
Waarom ik je kan helpen?
Door mijn ervaring en opleidingen. Ik ben al meer dan twintig jaar full-time aan het werk als fysiotherapeut en heb dat gedaan in binnen- en buitenland (negen maanden in Duitsland en vrijwilligersprojecten in Nepal, Peru, Colombia en India). Ik spreek vloeiend Nederlands, Engels en Duits en kan je ook in het Spaans helpen.
Een overzicht van mijn belangrijkste opleidingen:
- Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam (1995-1999)
- Manuele therapie Maitland Concept (2001-2005)
- Arbeidsfysiotherapie aan de Saxion Hogeschool (2007)
- McKenzie A en B (2013-2014)
- Mulligan Concept A – B – C – behandeling bekken (2009-2010)
- Medical taping (2013)
- Behandeling van coccygodynie (2018-2019)
- Mindfulnesstraining bij mensen met chronische pijn of stress aan de Hogeschool Leiden (2014)
Dit naast de diverse andere cursussen en opleidingen die ik gedaan heb buiten het fysiotherapeutische kader, zoals Reiki (master graad), veel meditatie trainingen en holistic pulsing.
Verder zijn er de reviews van andere patiënten die je een beeld kunnen geven van mij als therapeut. Beneden vind je een kleine selectie van de reviews op ZorgkaartNederland.nl, een onafhankelijke website voor gezondheidszorg medewerkers.