8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Roel Wilbers

  • - Coaching
  • - Training
  • - Fysio

Behandeling van stuitklachten

Stuitklachten, ook wel coccygodynie genoemd, is een aandoening die voor veel ellende kan zorgen.

Zitten, opstaan uit zit en fietsen worden vaak erg pijnlijke bezigheden en ook toiletgang en geslachtsgemeenschap kunnen erg pijnlijk zijn. Zo kan pijn in de stuit zorgen voor sterke beperkingen in het dagelijks functioneren.

Stuitklachten kunnen ontstaan door meerdere redenen. Klassiek is de val op de billen, zoals mijn dochter hier in het filmpje demonstreert.

Ondanks dat ze regelmatig voorkomen, is er nog weinig bekend over hoe er mee om te gaan in de medische en paramedische wereld. De arts, fysiotherapeut en manueel therapeut leert doorgaans ‘dat het er zit’ en daar houdt het mee op. Gelukkig is er steeds meer kennis over de diagnostiek en behandeling voorhanden. Vooralsnog wel nog bij erin gespecialiseerde behandelaars.


Coccygodynie

Het stuitje is het laatste gedeelte van de wervelkolom en bestaat uit een paar kleine wervels. Er zijn best veel mensen die denken dat hun stuitje ter hoogte van de riem zit, maar deze zit helemaal beneden aan het bekken, een paar vingerbreedtes achter de anus.

Klachten van het stuitje ontstaan vaak na een val of bij een bevalling en uiten zich doorgaans in lokale pijn net achter de anus. De pijn is doorgaans gemakkelijk op te wekken door erop te drukken. De klachten komen meestal door een vergrote of verminderde beweeglijkheid, en/of een verkeerde positie van het stuitje.

Een veranderde stand of functie van het stuitje kan weer samengaan met een veranderde functie van de bekkenbodem spieren, die belangrijk zijn bij onder meer het urineren en de stoelgang en voor de stabiliteit van het bekken. Het kan ook zorgen voor veranderde functie of stand in de omliggende regio zoals het bekken, de ingewanden, de lage rug, de liezen en de heupen en zelfs doorwerken tot hoog in de nek en voeten.


Behandeling

De belangrijkste behandelmethoden van aanhoudende stuitklachten waren vooralsnog een operatieve verwijdering ervan of een inwendige correctie door een osteopaat of bekkentherapeut via de anus. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook minder ingrijpende of invasieve technieken voorhanden om de beweeglijkheid en stand van de stuit te beïnvloeden en de klachten vaak snel verminderen, ook als die al lange tijd aanwezig zijn.

In deze korte video wat meer info over de behandeling van stuitklachten en de externe techniek:

Ik heb deze gespecialiseerde opleiding in stuitcorrectie gevolgd en als manueel therapeut ben ik ook in staat de omliggende regio’s die mogelijk beïnvloedt worden door de stuitproblemen, effectief te behandelen.

Wil je liever een wat uitgebreidere video presentatie zien over stuitklachten? Je vindt hem hier.
Ben je een collega therapeut en wil je nog verder de diepte in? Je vindt een wat meer specialistische video over dit onderwerp onderaan de pagina.


Ik ben werkzaam bij Fysiotherapie Van Breestraat in Amsterdam Zuid (net onder het Vondelpark).
Wil je graag een afspraak maken? Stuur me een mail op roel@roelwilbers.nl.


Tenslotte alvast wat tips bij stuitklachten:


Verminder de pijn tijdens het zitten

Bij het zitten komt er vaak druk op het stuitje. Dit is vooral zo bij het onderuitgezakt zitten en het zitten op harde ondergrond. Doordat de stand van het bekken bij mannen en vrouwen iets anders is, hebben vrouwen hier vaak sneller last van. Door rechtop te zitten wordt de druk van het stuitje vermindert.

Verdere afname van de druk ontstaat door een handdoekje op te vouwen tot een brede platte rol van een centimeter of tien en die breed onder de zitbeenknobbels te leggen. Deze vind je door op je handen te gaan zitten en te voelen waar je de harde botpunten voelt. Dit is gemakkelijker mee te nemen dan een zitring, die het zitten vaak ook prima ontlast. Het is geen oplossing maar zorgt wel voor minder klachten. De Backjoy Core is een heel comfortabel kussentje dat je in je stoel kunt leggen en het stuitje ontlast.


Ontspan de bekkenbodem

De bekkenbodemspieren hechten direct aan aan het stuitje. Ze kunnen bij een dysbalans (die ook veroorzaakt kan worden door een dysfunctie of dyspositie van het stuitje) voor meer last zorgen omdat er getrokken wordt aan een pijnlijke plek. De training en ontspanning ervan is het specialisatiegebied van de bekkenfysiotherapeut maar met wat simpele oefeningen kom je vaak al een heel eind.

Een goede oefening is de volgende. Ga zitten op je handen zodat de uiteinden van je vingers (die van de linker en rechter hand naar elkaar wijzen) net aan de binnenzijde van de zitbeenknobbels zijn. Dit helpt je om ‘breed te zitten’. Nu span je je bekkenbodem aan en laat je bewust de spanning ook weer los. De bekkenbodem span je aan door je ‘plas op te houden’ of je anus wat in te trekken. Bij de ontspanning kun je proberen je stuitje helemaal ‘los te laten’. Ook kun je proberen te ademen naar de bekkenbodem en zo ontspanning te krijgen.


Rekken van de diepe bekkenbodemspieren

De diepe bekkenbodemspieren, zoals die van de anus, geven bij te veel spanning trek aan het stuitje. Door ze te rekken creëer je vaak wat ontspanning voor de regio rond het stuitje en dus van de trekkrachten.

Ga zitten op je knieën waarbij deze breed uit elkaar zijn. Ook je voeten zijn breed zodat je tussen je voeten kunt gaan zitten. De handen zijn naar voren gericht en de houding lijkt dus op de childspose met yoga. Je kunt nu rek geven aan de diepe bekkenbodem door met de billen (‘richt met de anus’) wat naar links en rechts te bewegen. Voel zelf wanneer je de stretch voelt. Door iets hoger of lager te gaan met het zitvlak of je rug wat meer te hollen, kun je de stretch vergroten.


Zit achter op het zadel bij het fietsen

Fietsen is vaak pijnlijk bij mensen met stuitklachten. Zorg ervoor dat je niet te ver voor op je zadel zit (zoals verreweg de meeste mensen).

Hoe meer je achter op je zadel zit, hoe minder druk er op het stuitje komt en je gebruikt je zadel zoals het bedoeld is. De brede achterzijde van het T-vormige zadel is waar de zitbotten dienen te rusten.Video coccygodynie voor collega’s:Testimonials

uit Zorgkaart Nederland 9/2/2022

Al jaren last van mijn onder rug en stuitje, waarbij ik al meerdere fysiotherapeuten of chiropractoren hebben gekeken of door ben behandeld. Roel heeft op de eerste afspraak de juiste diagnose gemaakt, waarna na al 3 behandelingen de klachten zijn verdwenen. Dit was boven alle verwachtingen. Ik dacht dat ik de pijn moest accepteren maar bleek dus redelijk eenvoudig op te lossen. Vakmanschap en behandelingen met een prettige sfeer.

uit Zorgkaart Nederland 28/3/2022

Na ruim een jaar pijn van mijn stuitje vooral bij te lang zitten, kwam ik 4 maanden geleden terecht bij Roel. Al na 1 behandeling kon ik weer zitten en was ik voor 70% van mijn klachten af! Nu een aantal (pijnloze) behandelingen verder met fijne en duidelijke communicatie ben ik vd pijn verlost. Ik ben zeer tevreden en super blij!

uit Zorgkaart Nederland 6/11/2021

Na een val op de ijsbaan heb ik ruim driekwart jaar rondgelopen met aanhoudende klachten aan mijn stuitje. Via via kwam ik bij Roel Wilbers terecht. Waar mijn huisarts me vertelde dat er aan stuitklachten eigenlijk niets te doen is, heeft Roel mij in een paar behandelingen enorm geholpen. Al na de eerste behandeling had ik aanzienlijk minder pijn aan mijn stuitje. Daarnaast een enorm aardige en prettige persoon. Stuitklachten? Niet mee blijven lopen, er is weldegelijk iets aan te doen!

uit Zorgkaart Nederland 7/5/2021

Behandeling van stuit klachten. Ik kreeg tip om Roel hiervoor te benaderen, iets waar ik dankbaar voor ben. Uiterst professionele en adequate behandeling. Na eerst enige vragen over hoe de pijn tot stand is gekomen had hij binnen een mum van tijd door hoe het kwam. En tevens hoe hij dit direct kon herstellen. Ik was onder de indruk en voelde direct verlichting. Snel werd de pijn minder en amper twee dagen later voelde stuitje weer als vanouds. Top. Met vriendelijke groet, Tim

uit Zorgkaart Nederland 5/5/2021

De behandelaar waar ik al heel lang naar op zoek was! Niet alleen heeft hij me verrassend snel van mijn lang aanwezige stuitklachten af geholpen, hij heeft me ook een bredere verklaring kunnen geven over het ontstaan en aanblijven van mijn klachten. Hij kijkt verder dan alleen de westerse benadering en juist dat heeft me heel veel inzicht gegeven. Dank je wel Roel!

uit Zorgkaart Nederland 24/3/2021

Heel erg goede en deskundige therapeut. Hij heeft me behandeld voor stuitklachten en voelde de klacht en de sfeer ervan uitstekend aan. Hij luistert goed en kijkt breder dan alleen het mechanische en handelt er effectief en adequaat naar. Binnen drie keer was ik klachtenvrij. Ik ben heel erg tevreden over Roel en kan hem van harte aan iedereen aanbevelen!

uit Zorgkaart Nederland 2/4/2020

Ik ben met klachten en pijn aan mijn stuitje naar Roel gegaan. Na de eerste behandeling waren mijn klachten al aanzienlijk afgenomen en had ik geen pijn meer. Na de tweede behandeling was ik volledig klachtenvrij. Roel is een van de weinige fysiotherapeuten die het stuitje via een uitwendig methode recht kan zetten. Naast zijn snelle en effectieve behandeling is het een fijne en vriendelijke therapeut.

uit Zorgkaart Nederland 29/7/2019

Ik kwam bij Roel Wilbers terecht voor (spontane) stuitklachten omdat hij hierin gespecialiseerd is. Ik ben erg tevreden met de behandeling en Roel luistert goed naar wat je zegt – en tevens naar wat je lichaam (in pijn) aangeeft. De stuitklachten werden na elke behandeling aanzienlijk minder. Hij is naast een professionele en kundige fysiotherapeut ook erg meedenkend, empathisch en fijn in contact; ik kan hem dan ook zeer zeker aanraden!

 

uit Zorgkaart Nederland 21/12/2018

Roel heeft de klachten aan mijn stuitje heel goed verholpen en is behalve een hele goede fysio ook een ontzettend fijn mens!