8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Roel Wilbers

 • - Coaching
 • - Training
 • - Fysio

Cursus Adem je Gezond en Sterk

Ademwerk is relatief nieuw voor de meesten. Het is echter eerder hervonden dan nu uitgevonden. In vele oude culturen zoals in Tibet, India en China, de Romeinen en Afrikaanse stammen gebruikten de adem als tool om tot betere gezondheid, functioneren en presteren te komen. De bekendste ademtechnieken bij ons zijn waarschijnlijk de duizenden jaren oude Pranayama technieken die in de yoga gebruikt worden.

De ontwikkeling van onze maatschappij en cultuur is gegaan aan de hand van de wetenschap en in plaats van de methoden waar de natuur ons van heeft voorzien, zijn we ons gaan richten op de medische en farmaceutische opties. Zelfs als het aankomt op ademhalingsproblematiek als hyperventilatie, astma en COPD. Oefening van en onderzoek naar de ademhaling was er nauwelijks nog, mede omdat de ademhaling niet of veel moeilijker te patenteren en tot een lucratief verdienmodel te maken is. Terwijl het wetenschappelijk onderzoek dat er gedaan werd door de eeuwen heen, eigenlijk allemaal tot dezelfde conclusies kwam over waar een goede ademhaling aan voldoet en dat het vele positieve effecten heeft.

Het steeds verder verdwijnen van de eeuwenoude wijsheid over het ademen, heeft de laatste jaren een kentering doorgemaakt en daar zijn twee belangrijke redenen voor. Wim Hof is de eerste. Hij heeft ademen echt weer op de kaart gezet. Het ademen is een van de drie pijlers van de Wim Hof methode waarmee hij zo’n mooie resultaten bereikt en wereldwijd bekend voor is. Ten tweede is er het toegenomen bewustzijn voor natuur en spiritualiteit. Deze tendens is zichtbaar geworden door de opkomst van zaken als yoga, biologisch en plantaardig eten, klimaatbewustzijn, meditatie en dus ademwerk. Allemaal dingen die een paar decennia nog alles behalve mainstream waren, en waarvan de meeste inmiddels zelfs hip geworden zijn. Ademwerk is daarvan the new kid on the block.

Ademen kunnen we allemaal en als je dit leest dan doe ook jij dat afdoende om te kunnen overleven. Voldoende en optimaal zijn echter niet hetzelfde en verreweg de meeste mensen ademen te snel, te hoog, te veel, door de mond en niet volledig. Met gerichte ademoefeningen kun je je gezondheid en prestatievermogen positief beïnvloeden. Ademwerk of breathwork, zoals ademoefeningen ook wel genoemd worden, tapt zoals gezegd in op de diepste lagen van je systeem en kan zo voor sterke veranderingen zorgen. Er zijn oefeningen voor onder andere;

 • meer rust en balans en stressreductie
 • beter slapen voor de nacht
 • meer energie en wakkerheid
 • het verhogen van je mentale prestatievermogen
 • het verhogen van je fysieke prestatievermogen
 • het verbeteren van de functie van je immuunsysteem
 • het behandelen van fysieke gezondheidsklachten zoals longproblemen en hyperventilatie
 • het behandelen van mentale gezondheidsklachten zoals depressie en burn-out
 • het doorbreken en oplossen van emotionele blokkades
 • het herstellen van de balans in de breedste zin van het woord

Niet optimaal ademen kan leiden tot mentale en fysieke onrust, een hogere bloeddruk, spanning in het lijf, verminderde emotieverwerking, een verminderde werking van het immuunsysteem en zaken als slecht slapen zoals door slaapapneu. Andersom kan het je helpen je bloeddruk te verlagen, minder verkoudheidsklachten en verstopte neus te hebben, sneller je stress te kunnen beheersen en meer rust te ervaren, betere fysieke en mentale prestaties te kunnen leveren en het helpt je simpelweg om meer in balans te komen en gezonder en sterker te worden.

Net zoals bij voeding is er een breed spectrum aan opties en afhankelijk van wat je zoekt of nodig hebt, is er vrijwel altijd een specifieke techniek die je kan helpen. Alleen al het in de basis beter gaan ademen kan al een wereld van verschil betekenen. Door je basis ademhaling te oefenen, herstel je de balans in zowel je lichaam als geest en wordt je gezonder, sterker en productiever. Waarbij de veranderingen al binnen een paar seconde voelbaar kunnen zijn.

Het is niet voor niets dat topsporters en zelfs elitetroepen van het leger zoals de NavySEALs, ademoefeningen opgenomen hebben in hun trainingsprogramma om te komen tot een optimale balans en presteren, zowel fysiek als mentaal.